jueves, 9 de junio de 2011

Ses arenes de Baix


On es troba la "naveta" de Ses Arenes de Baix ? 
 
El monument es troba aprop de la Naveta des Tudons, en un vall fèrtil que connecta el nord i el sud de l’illa.  És uns 500 anys més antic que la naveta des Tudons (1100-1050 a.C). Es compara el monument amb la naveta oriental de Biniac-L’Argentina, caracteritzada per ser un pont entre els dòlmens i les navetes d'enterrament de planta allargada. Les datacions de ©-14 fetes pel laboratori del Real Institut de Patrimoni Arqueològic de Bèlgica desvelen que fou construït fa uns 3600 anys i fou utilitzat entre l’any 1600 i el 1300 a.C.  


S’hi han localitzat 70 cranis d’ambdós sexes majoritàriament adults, i escassa presència d’infants i ancians

L’estructura megalítica medeix uns 8 m. de llarg per 7,4 d’ample. La cambra funerària fa uns 5 metres quadrats, orientada cap el oest, a la qual s’accedeix a través d’un corredor d’uns 1,8 metres de llarg (a l'esquerra de la matge). Els investigadors el consideren un monument insòlit perquè presenta un triple recinte murari fet amb grans blocs de pedra ben encaixades. El mur central és de planta naviforme, i l’exterior és circular. El mur intermig actua de mur de descàrrega. Els espais entre murs foren emplenats amb roques petites, grava i arena, com es pot veure en la segona imatge. Es suposa que estaria cobert per branques, lloses de roca i fang a manera de túmul, i sense pis superior. 
 Neteja de l'estructura, abans de l'excavació.

Com va quedar quan varen retirar la terra que el cubria.

En què va consistir el rituala d'enterrament ?

Els arqueòlegs pensen que la zona d’exposició dels cadàvers inhumats se situava a l’entrada, els ossos llargs i els 70 cranis sembla que es recollien periòdicament i s’agrupaven en la zona absidal de la cambra funerària (a la dreta de la imatge). Els aixovars són escassos i, excepte alguns objectes de bronze i fragments de ceràmica, han aparegut 70 botons d’os de forma triangular de perforació en “V”. Es suposa que integraven part de la prenda que cubria els morts. Cada botó senyalitza un mort. 

 Botons de forma triangular de perforación en "V" procedents de la Cova des Càrritx. Museu Municipal de Ciutadella. Són semblants als localitzats a ses Arenes de Baix. Formen part del ritual funerari que consistia en enfoltar el cos amb un sudari que envoltava el cos i anava agafat amb aquests botons.

Per a més informació:
 
 

No hay comentarios:

Publicar un comentario