martes, 31 de mayo de 2011

Sa Cova des morts de Mongofre Nou

És una cova funerària tancada amb un mur megalític, situada al costat dret del penyal que dóna accés a la platja de Mongofre Nou. L'estiu de l'any 1992 va ser netejada i es van recollir tots el óssos humans que estavan tirats degut a les expoliacions i saquetjos durant 20 anys. L'excavació va documentar l'enterrament de més de 300 persones que van viure entre els segles IX-VIII a.C .

Vista des de l'interior de la cova, després de la neteja i abans de l'excavació.

Quin ritual funerari s'hi ha trobat ? 

El ritual de enterament s'ha pogut documentar gràcies a l'excavació. Era molt similar al que hem vist a la Cova des pas. Consistia en posar els cossos del morts en posicó fetal i que posiblemen estarien fermants amb cordes. A diferencia de la Cova des Pas, aqui sí que hi havia ofrenes ceràmiques. I la troballa de taps d'os decorats amb cercles concèntrics, podria indicar que  tambe hi podria haver el ritual de guardar els cabells dels morts, com hem vist a la mateixa Cova des Pas i a la des Càrritx.


En aquesta imatge de l'excavació es pot observar com els esquelets estaven superposats i havien estat desordenats degut a les excavacions clandestines. Una de les ofrenes més interessants va ser la troballa d'un pectoral tallat sobre una plaqueta d'os i recobert en una de les seves cares per una làmina de bronze (es pot veure a la imatge). La seva forma recorda la cara estilitzada d'un toro. La part inferior és més estreta i presenta orificis que servirien per penjar varilles verticals. La superior és més ampla i representa de forma esquemàtica les banyes del bou. En el centre té dos orificis que podrien tenir la funció de penjoll. S'han trobat paral.lels fosos en bronze a Calascoves (cova XXXV), as Càrritx i el Museu Municipal de Ciutadella en conserva un amb les varilles penjades.


Per davall de l'estratigrafia anterior, va aparèixer un esquelet sencer d'una dona d'uns 40 anys que va ser inhumada en posició fetal.

En aquesta imatge es pot veure mig esquelet en posició fetal amb ofrenes de ceràmica. Una de les ceràmiques va ser colocada en el centre del cos. Entre la cadera i els peus es poden veure dues ceràmiques més. Es pensa que aquestes ofrenes es feien per acompanyar els difunts en  l'ambient funerari.

Interior de la cova després de l'excavació. A l'esquerra es veu el mur de tancament, i a la dreta es pot veure l'esquelet de la dona sobre el llit funerari.

http://www.raco.cat/index.php/Mayurqa/article/viewFile/122730/169883

No hay comentarios:

Publicar un comentario