martes, 1 de febrero de 2011

La trepanació cranial

Crani de sa cova des Càrritx ( 1450 - 800 a.C).
Museu Municipal de Ciutadella.
Es feien trepanacions a individus vius ?Com es pot identificar una trepanació feta a un individu viu ?

La trepanació cranial és una pràctica ritual documentada durant el neolític. En l'Antic Egipte hi havia autèntics especialistes en fer trepanacions. Recordeu el cas de Sinué l'egipci, protagonista de la novela històrica de Mika Waltari publicada el 1945.

La trepanació consisteix en fer un forat al crani d'un individu. Hi ha dos tipus de trepanació. La que es fa a individus vius i que la ferida va cicatritzar (l'os va tornar a crèixer) però que no sabem quina funció terapèutica devia tenir.

A la cova des Càrritx s'hi han descobert trepanacións a individus ja morts (queda el forat més o menys rodó)  i sembla que la intenció fou obtenir un fragment de rodel.la craniada per servir d'amulet. Açò podria ser un indici de que aquestes cultures tenian un culte al cap i guardaven un fragment del crani, pot ser per recordar a aquella persona morta.

Crani de sa Cova des Càrritx. Museu Municipal de Ciutadella.

 Els especialistes pensen que les trepanacions no poden classificar-se estrictament com a patologies en tant que són resultat d'operacions planificades pels éssers humans. Independentment de que la intenció fora curar, castigar, exhibir una certa posició socio-económica o, per què no, experimentar, la seva explicació inmediata no afecta a factores estrictament biològics sino culturals.

Així mateix es pensa que l'objectiu de les trepanacions podia ser ritual o màgic. Podia haver consistit en
propiciar las capacitats adivinatòries o curatives d'individus amb poders sobrenaturals, sotmetre a proves a certes persones que gaudien de certa autoritat i poder o fins i tot intentar “ressucitar” a persones que haguessin caigut en un estat inconscient. Açò explicaria que la trepanació se fes sempre sobre les personas
vivas. Els casos considerats com a  postmortem no es podrien entendre com a intents fallits en els que l'individu va morir instantàneament o poc temps després.

http://213.0.4.19/servlet/SirveObras/12159849775985982976402/038748_0001.pdf




Muntatge procedent de l'exposició "Pentinar la mort".

No hay comentarios:

Publicar un comentario