Vista de l'entrada a Calascoves. L'hipogeu XXI es troba a l'esquerra, a l'entrada del costat est del barranc de Biniadrís, que forma la "Y" grega amb el barrancs de San Domingo. http://www.menorcaweb.net/arqueologia/menorca%20cast/mapa5.htm.
L'excavació d'urgència (degut a l'expoli que patia el jaciment) de l'hipogeu XXI ha pogut documentar noves creences a partit dels objectes recuperats que mostren el ritual d'enterrament. Es calcula que hi podia haver enterrats uns 186 individus, de totes les edats, en un període de temps entre el segle IX-IV a.C.. És l'únic hipogeu de la necròpolis talaiòtica que presenta un pilar exempt de secció irregular circular (més ampla a la part inferior i superior) excavat, similar als que es troben a altres necròpolis com Cala Morell (Ciutadella) o Es Caparrot de Forma (Maó). Dit pilar presenta la particularitat que en la seva part frontal té excavada una mena de capella central que el perfora de banda a banda. Alguns d'aquets pilars podrien tenir un simbolisme que s'ha relacionat amb els recintes de taula i les taules. És com si culturalment es volgués traslladar a l'espai funerari la possible simbologia religiosa practicada als poblats talaiòtics relacionats amb la Taula i el culte meditarrani del Toro.
L'exemple més clar que relaciona la taula amb els espais funeraris i el brau/toro és l'hipogeu nº 2 de Cala Morell (Ciutadella). El pilar vertical és de secció rectangular i presenta un capitell ben diferenciat i esculpit imitant les banyes d'un brau.
Així mateix s'han documentat la utilització en el ritual d'estructures de fusta (la majoria són d'ullastre) en forma de civeres (al igual que s'ha documentat a altres hipogeus de Calascoves i a la Cova des Pas) i, pot ser, en forma de troncs d'arbre buits que farien la funció de taüts, seguint patrons similars trobats a Mallorca. Però degut al mal estar no s'ha pogut fer cap reconstrucció aproximada.
Les ofrenes funeràries
Des del punt de vista de les ofrenes funeràries destaca la ceràmica talaiòtica d'encensaris, vasos de font alt i vasos troncocònics. D'entre els objectes metàl.lics de bronze destaquen tres puntes de fletxa, braçalets, torques i collars. També s'han recuperat ganivets de ferro de diferents fulles, etc. La sorpresa va ser la troballa d'una arracada de plata, extraordinària en el contexte prehistòric insular. També es recolliren una gran diversitat de contes de vidre púniques. Les contes més petites de color blau turquesa han resultat ser de faiença, identificades també en el jaciment de la Cova des Càrritx (1999).
Les presència de vèrtebres caudals de bòvid i les marques d'eines de metall que presenten demostren la desarticulació de la cua de l'animal per a ser depositada com a ofrena "be per si mateixa, be com a part del banquet funerari que hagués tingut lloc en el moment de l'enterrament".
Per a més informació:
http://www.arqueobalear.es/articulos/calesco.PDF%20%20-
Si voleu veure un video sobre Cales Coves:
http://www.youtube.com/watch?v=oqxI0QBg-mU
Els Taps
Un altra element localitzat són els anomenats taps tallats a partir de còndils de fèmurs de bòvids, característics de l'edat del ferro, que només es troben en contexts funeraris i dels quals s'en desconeix la seva funció. Cristóbal Veny en la seva investigació sobre la necròpolis (La necrópolis protohistórica de Cales Coves. Menorca. Madrid, 1982) també va recuperar el que anomena "Fragmento de una apófisis de fémur cortada lateralmente en planos verticales, formando una especie de tapón" (p. 100).
Jordi Hernández i Guasch (www.raco.cat/index.php/Pyrenae/.../165141) en el seu estudi de les necròpolis de Son Real i S'Illa des Porros a Mallorca, suposa que el tap "podria assumir la representació d'una espècie d'alt valor econòmic (força de treball i fems + consum càrnic i derivats) i tal vegada funcionar com a element de substitució, atès el seu sacrifici puntual". La seva importància simbòlica es relacionaria "amb un animal vital per a la producció econòmica i reproducció de la vida social (mitologia i culte indígena mediterranis al voltant del brau, relacionat amb la fecunditat). Hernández pensa que hi hauria una "clara intencionalitat d'evitar el consum de vaca/bou en els rituals", i els taps substituirien, simbòlicament, la presència de l'animal en els ritus funeraris.
En aquest link podeu veure digitalitzada l'obra de C. Veny La necrópolis protohistórica de Calas Covas. Menorca
http://books.google.es/books?
No hay comentarios:
Publicar un comentario